Neorientujete se v typech kůže? Každá má své přednosti, ale i zápory. Přečtěte si o výrobních postupech a výhodách jednotlivých kůží.

Výběr správného typu kůže pro koženou sedačku je zásadní rozhodnutí, které ovlivní nejen vzhled a komfort, ale hlavně trvanlivost a nároky na údržbu. Naše nejčastěji používané typy kůží: korigovaná lícová, korigovaná zrnitá, anilinová, semianilinová, buvolí a Nabucco kůže. Každá z kůží má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody. V tomto článku vám vysvětlím nejen jakým postupem (činěním) se kůže vyrábí a dokončuje, ale i její vlastnosti, výhody a nevýhody.

Vyberete si anilinovou, semianilinovou, nubuk nebo bůvolí kůži?

Korigovaná lícová kůže,

(převážně v našem vzorníku „C“) známá také jako pigmentovaná kůže, je vyrobena z hovězí kůže. Broušená kůže z jejíž povrchu byly odstraněny povrchové nedokonalosti. Na pohledovou část je aplikována silná vrstva pigmentového nátěru a ochranného povlaku, což jí dodává jednotný a hladký vzhled bez viditelných přirozených znaků. Výhodou této kůže je vysoká odolnost proti skvrnám, vyblednutí a mechanickému poškození. Je snadno čistitelná a vyžaduje minimální údržbu, což ji činí praktickou pro domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky.

Nevýhodou korigované lícové kůže je ztráta přirozené měkkosti a prodyšnosti. Silný povrchový nátěr může působit méně přirozeně na dotek a esteticky může materiál působit méně luxusně, protože přirozené znaky kůže jsou zakryty.

Kožená sedací souprava Cruise

Korigovaná zrnitá kůže

(převážně ve vzorníku „B“) prochází podobným procesem úpravy jako korigovaná lícová kůže. Povrch hovězí kůže je obroušen, aby se odstranily nedokonalosti, a poté je vytlačen umělým vzorem zrnitosti, který napodobuje přirozenou texturu kůže. Je potažena pigmentovým nátěrem a ochranným povlakem, což zvyšuje její odolnost. Výhodou je vysoká odolnost a snadná údržba, povrch je méně citlivý na vlhkost a nečistoty. Cenově je dostupnější a nabízí širokou škálu barev.

Nevýhodou korigované zrnité kůže je ztráta části přirozeného charakteru kůže. Umělý vzor nemusí přesně odpovídat přirozené textuře a povrch může být na dotek méně měkký a prodyšný.

Anilinová kůže

je vyrobena z nejkvalitnější části hovězí kůže, známé jako full-grain a barvená je pouze rozpustnými anilinovými barvivy bez použití krycích pigmentů či ochranných povlaků. Tento způsob zpracování zachovává přirozený vzhled kůže, včetně jizev, pórů a dalších přírodních znaků, což jí dodává bohatou, hlubokou barvu s přirozeným leskem. Anilinová kůže je velmi měkká, hladká a vysoce prodyšná, přizpůsobuje se teplotě těla a zajišťuje vysoký komfort při sezení. Výhodou je její luxusní a jedinečný vzhled, který zdůrazňuje autenticitu materiálu. Časem získává charakteristickou patinu, která přidává na estetické hodnotě.

Nevýhodou anilinové kůže je její citlivost na skvrny, poškození a poškrábání. Snadno absorbuje tekutiny a nečistoty, což může vést k trvalým skvrnám. Je náchylná na vyblednutí při vystavení přímému slunečnímu záření. Vyžaduje vyšší nároky na údržbu sedačky, včetně pravidelné péče a používání speciálních přípravků. Navíc patří mezi dražší varianty kvůli kvalitě materiálu a náročnosti zpracování.

KOžená sedací souprava New Zealand

Semianilinová kůže

představuje kompromis mezi přirozeným vzhledem anilinové kůže a praktičností pigmentované kůže. Je vyrobena z kvalitní hovězí kůže, barvena anilinovými barvivy s přidáním lehkého ochranného povlaku nebo pigmentového nátěru. Tento proces zachovává většinu přirozených znaků kůže, ale zároveň poskytuje větší odolnost proti skvrnám a poškození. Semianilinová kůže je stále měkká a příjemná na dotek, s jemným leskem a jednotnější barvou.

Výhodou semianilinové kůže je vyvážený poměr mezi estetickým vzhledem a praktičností. Ochranný povlak zvyšuje odolnost kožené sedací soupravy vůči skvrnám, vyblednutí a mechanickému poškození, což z ní činí vhodnou volbu pro domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky. Údržba je snazší než u anilinové kůže, protože povrch je méně náchylný k absorpci nečistot a poškrábání. Nevýhodou může být mírná ztráta přirozeného vzhledu, protože ochranný povlak může zakrýt některé přírodní znaky a lehce ovlivnit prodyšnost.

Buvolí kůže

pochází z vodních buvolů a vyznačuje se silnější a hrubší strukturou než hovězí kůže. Často je zpracována s povrchovým pigmentovým nátěrem, který sjednocuje barvu a zvyšuje odolnost. Má výraznou, rustikální zrnitost, což dodává nábytku robustní a autentický vzhled. Výhodou buvolí kůže je vysoká odolnost vůči opotřebení, skvrnám a mechanickému poškození, což ji činí ideální pro intenzivní používání a aktivní domácnosti.

Nevýhodou buvolí kůže je méně přirozený vzhled a celkově je tvrdší. Pigmentový nátěr může zakrýt přirozené znaky kůže a povrch je na dotek pevnější a méně pružný. Nižší prodyšnost způsobená silným nátěrem může ovlivnit komfort při sezení.

Nubuk (nubuck, nabucco…) kůže

Nubuk kůže vzorník

je hovězí kůží broušenou na lícové straně pro dosažení sametového povrchu.matný, sametový vzhled s jemnou strukturou a působí velmi luxusně a elegantně. Nubuk kůže je nejpříjemnější na dotek, hebká a velmi měkká. Patří u nás mezi nejnákladnější, čím lze například rohovou sedačku očalounit (vzorník vpravo). 

Výhodou nubuku je její unikátní estetika a vysoký komfort. Přirozené znaky kůže jsou zachovány, což dodává materiálu jedinečný charakter. Nevýhodou je vysoká citlivost na skvrny a náročnější údržba. Je náchylná k absorpci tekutin a vyžaduje speciální péči a zvýšenou ochranu před nečistotami. Méně odolná vůči opotřebení a vyblednutí, což může být nevýhodou v prostředí s malými dětmi, mazlíčky a silnou zátěží.

Jaké mám na kůži požadavky?

Při výběru kůže pro novou italskou sedačku je důležité zvážit, co je pro vás prioritou. Někdo upřednostňuje luxusní a přirozený vzhled. Jste ochotni věnovat čas pravidelné údržbě? Anilinová nebo nubuk kůže může být pro vás ideální volbou. Kdo hledá rovnováhu mezi estetikou a praktičností, pro toho je vhodná semianilinová kůže. Pokud je důležitá vysoká odolnost a snadná údržba, buvolí, korigovaná lícová nebo korigovaná zrnitá kůže mohou být nejlepší volbou. Každý typ kůže má své jedinečné vlastnosti. Výběr zkuste přizpůsobit individuálním potřebám a životnímu stylu. Přijďte si osahat na náš showroom jednotlivé kůže a až následně si vyberte barvu, která podtrhne výjimečnost vašeho interiéru.